Svartrot är ett ovanligt men mycket trevligt inslag såhär på hösten. I smaken påminner svartroten om vit sparris, där av smeknamnet fattigmanssparris. Vi har valt att laga en ugnsgratinerad variant, full med rustika smaker. Passar ypperligt till allt slags vilt.

Svartrotsgratäng

1 liten gratäng

ca 350g svartrot

1 dl vitkål, grovt riven

1/2 lök

2 ägg

1 dl kokosmjölk

2 nypor ”herb de provence” (franska örter)

2 nypor färsk persilja

1/2 tsk salt

ca 1 dl riven parmesan eller getost

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225C

2. Skölj och skala svartrötterna. Dela dom i lika tjocka bitar, ca 10 cm långa. Lägg i en skål med vatten och lite citronsaft för att förhindra att dom mörknar.

3. Koka rötterna mjuka, ca 12 min.

4. Fräs hastigt vitkål och fint skivad lök tillsammans med smör eller kokosolja i en stekpanna.

5. Vispa ihop ägg, kokosmjölk, örter och salt.

6. I en liten ugnsform, varva vitkålsröra och svartrötter. Häll över äggmixen och toppa med ost.

7. Grädda i ca 15 min tills osten fått en gyllene färg.

 

Tips! Stor middag? Då är det bara att dubbla eller tredubbla receptet och istället använda en stor ugnsform.

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>