Vad är skillnaden på smör och margarin? Är det olika namn på samma sak? Är margarinprodukter som t.ex Bregott Mindre och Lätta nyttigare än smör (som är så fett)?
Dags att slå hål på en av vår generations stora livsmedelsmyter!

smorvsmargarin
Smör
är kärnad grädde från kor med lite salt.

Margarin är ”vegetabiliska fetter” (ett industriellt samlingsnamn för dåligheter som solros-, raps- och palmolja) som härdas, bleks och deodoriseras genom processer där lösningsmedel, bensinderivat och blekmedel används. Olika margarinprodukter modifieras kemiskt för att ha olika egenskaper, t.ex vara extra bra för bakning eller tåla höga temperaturer vid stekning. Det finns även margarin som har sin bas på animaliska fetter (talg och ister, yum!).

Så..

Mejeriprodukter är inget vi normalt rekommenderar, men riktigt smör är bra grejer! Naturligt mättat fett som smör innehåller är bra fett.

Margarin däremot är riktigt DÅLIGT och bör undvikas. Det kvittar hur mycket light de kallar sig eller hur många trådsmala modeller som hoppar runt i reklamerna – bordsmargarin, det vi i folkmun kallar smör och brer på mackan, är en industriell cocktail av osundheter!
 

En intressant historisk fotnot är att margarin togs fram av kemister på 1800-talet på begäran av franske kejsaren Napoleon III, som behövde ett billigt alternativ till smör för Frankrikes fattiga. Smör däremot har ju tusentals år på nacken och t.ex getsmör fanns långt innan människan domesticerade kon.
 

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>