Buljong

Att koka din egen buljong är som att tillverka ditt alldeles egna livselixir. En kopp buljong om dagen är ett utmärkt sätt att hålla kroppen frisk på. Här är några anledningar till varför du ska ta fram stora grytan och koka din egen buljong:

-Innehåller mängder av vitaminer, mineraler och enzymer. Stärker kroppens ben, ger bättre immunförsvar och bidrar till en god matsmältning.

-Innehåller gelatin och kollagen, viktigt för cellernas uppbyggnad och välmående.

-Innehåller mycket protein, perfekt i samband med träning!

-Det är enkelt. Bryn benen, hacka grönsakerna grovt och släng i grytan!

-Det är billigt. Köttben kan man ofta få riktigt billigt eller t.o.m gratis om man frågar slaktarn snällt.

-Fantastisk smakförhöjare i såser, grytor och soppor.

 

Köttbuljong  ca 3-4 liter

1 kg köttben
1 msk tomatpuré
1 morot
1 gul lök
1/4 rotselleri eller 2 stjälkar stångselleri
1 purjolök
2 lagerblad
1 stor knippe färsk timjan
4 stjälkar persilja
4 pepparkorn
1 nypa havsalt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 C.

2. Gnid in köttbenen med tomatpurén. Lägg på en plåt och bryn i ugnen ca 30 min, låt det inte bli bränt.

3. Dela lök, morot, selleri och purjolök i grova bitar. Behåll skalet på.

4. Ta ut benen ur ugnen och lägg i en stor gryta. Tillsätt grönsaker och fyll på med vatten så det täcker precis.

5. Koka upp och skumma av. Tillsätt kryddor och örter.

6. Låt buljongen småputtra i minst 1 timme. Längre tid = kraftigare smak.

7. Sila av och använd direkt eller frys in för senare användning.

 

Tips! Fyll upp en termos med buljong och ta med till jobbet eller på vinterutflykten.

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>