Under årens lopp har alla fina och smakrika örter försvunnit från vår matlagning och ersatts med Grillkrydda och Aromat i mängder. De naturliga smakerna har försvunnit. Förr använde man dessutom örter för att lindra olika besvär som huvudvärk och förkylning. En vardagskunskap som sakta har försvunnit i modern tid nu när allt behandlas med piller och tabletter. Visste du t.ex. att rosmarin förebygger huvudvärk och att timjan lindrar rethosta? Att dricka en kopp örtte gör susen om du känner dig lite hängig!

Örter

Våga experimentera med örter hemma!

Örter höjer både smaken och näringsinnehållet i en maträtt. Vitaminer, mineraler och anti-oxidanter gör örter till din bästa vän i köket. Dessutom passar de till nästan all slags mat, det finns en ört till allt. Använder du färska örter så är en vanlig tumregel att man ska använda dubbelt så mycket (eller mer) jämfört med torkade. Vissa örter passar bättre till vissa typer av mat. Många fungerar dock väldigt bra till flera olika slags råvaror och flera passar även bra ihop tillsammans!


Några klassiska örtkombinationer:

Rosmarin – lamm

Oregano -tomatsås

Timjan – vilt

Dragon – béarnaise

Dill – fisk & skaldjur

Basilika – pesto

Mynta – frukt & bär

Koriander – guacamole

Persilja – ALLT!

 

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>